فواید نعنا؛ این گیاه خوشمزه، برای سلامتی چیست؟

نعنا نام بیش از دوازده گونه گیاهی از جمله نعنا بیابانی و نعنا تند است که متعلق به درخت خانوادگی منتا (Mentha) می باشد.

این گیاهان به دلیل خاصیت خنک کنندگی ، مشهور هستند و می‌توان آن را به دو صورت تازه، خشک و عصاره به غذاها اضافه کرد.

همچنین نعنا یکی از عناصر محبوب در مواد غذایی و نوشیدنی‌ها است، از چای و انواع نوشیدنی‌ها گرفته تا سس، سالاد و دسرها.

در حالی که خوردن این گیاه برخی از مزایای سلامتی را به همراه دارد، تحقیقات نشان می‌دهد که بسیاری از فواید سلامتی نعنا ناشی از استفاده از آن روی پوست، استشمام رایحه آن یا مصرف آن به عنوان کپسول است.

این مقاله نگاهی دقیق و مبتنی بر علم به هشت مزیت نعنا دارد.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

تهیه کننده

تحقیق و ترجمه کامبیز

موضوع

فواید نعنا

تاریخ پست مقاله

۱۶ آبان ۱۴۰۱

اینستاگرام

۱. نعنا سرشار از مواد مغذی است

گرچه نعنا به طور معمول در مقادیر زیاد مصرف نمی‌شود، اما حاوی مقدار کافی مواد مغذی است.

در حقیقت ، کمی کمتر از ۱/۳ فنجان یا نصف اونس (۱۴ گرم) نعنا فلفلی حاوی:

کالری: ۶

فیبر: ۱ گرم

ویتامین آ: ۱۲ درصد از مرجع مصرف روزانه

آهن: ۹ درصد از مرجع مصرف روزانه

منگنز: ۸ درصد از مرجع مصرف روزانه

فولات: ۴ درصد از مرجع مصرف روزانه

به دلیل عطر و طعم بی‌نظیر، اغلب مقدار کمی از نعنا به دستور پخت‌ها اضافه می‌شود. بنابراین مصرف حتی ۱/۳ فنجان نیز ممکن است زیاد باشد. با این حال، ممکن است در برخی از دستور پخت‌های سالاد، از این گیاه به عنوان مواد اولیه استفاده شود.

نعنا به ویژه منبع خوبی از ویتامین A  است که یک ویتامینِ محلول در چربی می‌باشد و برای سلامت چشم و بینایی در شب بسیار مهم است.

این ماده همچنین منبع مهمی از آنتی اکسیدان‌ها است، خصوصا در مقایسه با گیاهان و ادویه جات دیگر. آنتی اکسیدان‌ها به محافظت از بدن در برابر استرس اکسیداتیو (که نوعی آسیب به سلول‌های بدن ناشی از رادیکال های آزاد می‌باشد) کمک می‌کنند.

خلاصه: اگرچه نعنا به طور معمول در مقادیر زیاد مصرف نمی‌شود، اما حاوی مقادیر مناسبی از چندین ماده مغذی است و منبع خوبی از ویتامین A و آنتی اکسیدان‌ها است.

۲. نعنا ممکن است سندرم تحریک پذیر روده را بهبود بخشد

سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک اختلال شایع دستگاه گوارش است. با علائم گوارشی مانند درد معده، گاز معده، نفخ و تغییر در عادات روده مشخص می‌شود.

اگرچه درمان سندرم روده تحریک پذیر (IBS) اغلب شامل تغییرات رژیم غذایی و مصرف داروها است، تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف روغن نعنا به عنوان یک داروی گیاهی نیز می‌تواند مفید باشد.

روغن نعنا تند حاوی ترکیبی به نام منتول است که تصور می‌شود از طریق اثرات آرام بخشی بر عضلات دستگاه گوارش به کاهش علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) کمک می‌کند.

مروری بر ۹ مطالعه که بیش از ۷۰۰ بیمار مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) در آن شرکت کرده بودند، نشان داد که مصرف کپسول‌های روغن نعنا علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) را به میزان قابل توجهی بیش از کپسول‌های دارویی دیگر  بهبود می‌بخشد.

یک مطالعه نشان داد که ۷۵ درصد از بیمارانی که به مدت چهار هفته از این روغن استفاده کرده‌اند، علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) را بهبود بخشیدند، در حالی که تنها ۳۸ درصد از بیماران در گروه دارونما توانستند علائم را بهبود بخشند.

قابل توجه است که تقریبا تمام تحقیقات نشان دهنده تسکین علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) با کپسول‌های روغن نعنا به جای برگ‌های خام است.

خلاصه: سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک اختلال شایع گوارشی است. چندین مطالعه نشان داده است که مصرف کپسول‌های روغن نعنا علائم بیماران سندرم روده تحریک پذیر (IBS) را بهبود می‌بخشد.

۳. نعنا ممکن است به رفع سوء هاضمه کمک کند

نعنا همچنین ممکن است در تسکین سایر مشکلات گوارشی مانند ناراحتی معده و سو هاضمه موثر باشد.

سو هاضمه ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که غذا قبل از ورود به بقیه دستگاه گوارش در معده نشسته باشد.

مطالعات متعدد نشان داده است که هنگامی که افراد روغن نعناع را همراه با غذا می‌خورند، غذا سریعتر از معده عبور می‌کند. این موضوع می‌تواند علائم این نوع سوء هاضمه را تسکین دهد.

یک مطالعه بالینی در افراد مبتلا به سوهاضمه نشان داد که ترکیبی از روغن نعنا و روغن گیاه قرمزی که در کپسول مصرف می‌شود دارای اثراتی مشابه داروهای مورد استفاده در درمان سوهاضمه است. پسس به بهبود درد معده و سایر علائم گوارشی کمک می‌کند.

مشابه سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، مطالعات برجسته، توانایی این ماده در تسکین سوء هاضمه از روغن نعنا استفاده شده به جای برگ‌های تازه یا خشک شده را نشان می‌دهد.

خلاصه: چندین مطالعه نشان داده است که روغن نعنا می‌تواند سرعت حرکت غذا در معده را تسریع کرده و علائم گوارشی مرتبط با سوء هاضمه را تسکین دهد.

۴. نعنا می‌تواند عملکرد مغز را بهبود بخشد

علاوه بر مصرف آن، ادعاهایی وجود دارد که استنشاق رایحه روغن‌های اساسی از این گیاه، می‌تواند مزایای سلامتی از جمله بهبود عملکرد مغز را فراهم کند.

یک مطالعه شامل ۱۴۴ بزرگسال جوان نشان داد که بوییدن رایحه روغن نعنا به مدت پنج دقیقه قبل از آزمایش باعث بهبود چشمگیر حافظه می‌شود.

مطالعه دیگری نشان داد که بوییدن این روغن‌ها هنگام رانندگی باعث افزایش هوشیاری و کاهش سطح ناامیدی، اضطراب و خستگی می‌شود.

با این حال، همه مطالعات موافق این نیستند که روغن‌نعنا می‌تواند برای عملکرد مغز مفید باشد. یک مطالعه نشان داد که گرچه رایحه روغن نشاط آور است و منجر به خستگی کمتری می‌شود، اما تاثیری بر عملکرد مغز ندارد.

برای کمک به درک چگونگی عملکرد آن و بررسی اینکه آیا نعنا فلفلی عملکرد مغز را بهبود می‌بخشد، تحقیقات بیشتری لازم است.

خلاصه: برخی مطالعات نشان می‌دهد که بوییدن رایحه روغن نعنا ممکن است حافظه و هوشیاری را بهبود بخشد، در حالی که مطالعات دیگر اثری ندارند. برای درک بیشتر تأثیرات نعنا بر عملکرد مغز، تحقیقات بیشتری لازم است.

نعنا

۵. نعنا ممکن است درد شیردهی را کاهش دهد

مادران شیرده معمولا دچار زخم و ترک روی نوک سینه‌های خود می‌شوند که این امر می‌تواند شیردهی را دردناک و دشوار کند.

مطالعات نشان داده است که استفاده از این ماده روی پوست می‌تواند به تسکین درد مرتبط با شیردهی کمک کند.

در این مطالعات، مادران شیرده پس از هر بار تغذیه، اشکال مختلفی از نعنا مانند: روغن ، عرق نعنا، برگ کوبیده شده و … را در اطراف نوک سینه قرار دادند. به طور معمول، آن‌ها از یک روغن اساسی به تنهایی استفاده می کنند یا با ژل و آب مخلوط می‌شوند.

یک مطالعه نشان داد که استفاده از نعنا فلفلی پس از شیردهی نسبت به استفاده از شیر مادر، در جلوگیری از ترک نوک سینه موثرتر بوده و منجر به درد کمتر نوک سینه‌ها می‌شود.

مطالعه دیگری به طور مشابه نشان داد که فقط ۳.۸٪ مادرانی که ژل نعنا استفاده کرده‌اند دچار ترک نوک سینه شده‌اند، در حالی که ۶.۹٪ از کسانی که از لانولین و ۲۲.۶٪ از کسانی که از داروها استفاده کردند، دچار ترک نوک سینه شدند.

علاوه براین، یک مطالعه دیگر نشان داد که درد و شدت ترک نوک سینه‌ها در مادرانی که بعد از هر بار تغذیه از روغن ضروری منتول استفاده می‌کنند، کاهش می‌یابد.

خلاصه: به نظر می رسد استفاده از اشکال مختلف عصاره نعنا به اشکال مختلف در پیشگیری و درمان ترک نوک سینه همراه با شیردهی موثر باشد.

۶. نعنا علائم سرماخوردگی را بهبود می‌بخشد

بسیاری از درمان‌های بدون نسخه سرماخوردگی و آنفولانزا حاوی منتول، یک ترکیب اصلی در روغن نعنا است.

بسیاری از مردم معتقدند که منتول یک داروی ضد احتقان بینی است که می‌تواند گرفتگی بینی را باز کرده و جریان هوا و تنفس را باز کند.

با این حال، مطالعات متعدد نشان می‌دهد که منتول هیچ عملکرد ضد احتقانی ندارد. تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که منتول می‌تواند تنفس بینی را بهبود بخشد.

این بدان معناست که اگرچه منتول به عنوان ضد احتقان عمل نمی‌کند، اما می‌تواند احساس راحتی در بینی را در افراد ایجاد کند.

که این احتمالا تسکینی را برای مبتلایان به سرماخوردگی یا آنفولانزا فراهم می‌کند.

خلاصه: اگرچه منتول به عنوان ضد احتقان بینی عمل نمی‌کند، اما با بهبود تنفس از طریق بینی می‌تواند علائم سرماخوردگی و آنفولانزا را تسکین دهد.

۷. نعنا ممکن است بوی بد دهان را از بین ببرد

آدامس نعنا و خوشبو کننده‌های دهان با این طعم از اولین مواردی هستند که افراد در تلاش برای جلوگیری یا خلاص شدن از شر بوی بد دهان استفاده می‌کنند.

کارشناسان اتفاق نظر دارند که بیشتر این محصولات می‌توانند بوی بد دهان را برای چند ساعت پنهان کنند. با این حال، آن‌ها فقط بوی بد دهان را پنهان می‌کنند و از باکتری ها یا سایر ترکیبات که عامل بوی بد دهان است را از بین نمی‌برند.

از طرف دیگر، نوشیدن چای نعنا، عرق نعنا و جویدن برگ‌های تازه ممکن است بتواند بوی بد دهان را پوشانده و باکتری‌ها را از بین ببرد، زیرا مطالعات آزمایشگاهی اثرات ضد باکتریایی روغن نعناع را نشان داده است.

خلاصه: خوشبو کننده‌ها و آدامس نعنا می‌توانند بوی بد دهان را برای چند ساعت پنهان کنند اما یک راه حل طولانی مدت مطلوب برای بوی بد دهان نیستند. چای نعنا و جویدن برگ های آن ممکن است در کاهش باکتری‌های ایجاد کننده بوی بد دهان مفید باشد.

۸. نعنا یک افزودنی آسان به رژیم غذایی است

به راحتی می‌توانید به سالادهای سبزیجات، دسرها، اسموتی‌ها و حتی آب نیز آن را  اضافه کنید. چای نعنا یکی دیگر از روش‌های محبوب برای جذب آن در رژیم غذایی است.

با این حال، بسیاری از مطالعات نشان دهنده فواید این گیاه برای سلامتی با خوردن برگ‌ها با غذا نیست. در عوض، نعنا به عنوان کپسول و یا عصاره‌ای مثل عرق نعنا مصرف شده، روی پوست قرار گرفته و یا از طریق حس بویایی استنشاق می شود.

هنگام استفاده از آن برای اهداف بهداشتی، ارزیابی آنچه به دنبال دستیابی به آن هستید و نحوه استفاده از گیاه در تحقیق برای آن منظور بسیار مهم است.

لیست زیر نیز برای جمع بندی برخی از تحقیقات مورد بحث در بالا نوشته شده است:

  • خوردن برگ های تازه یا خشک: برای درمان بوی بد دهان استفاده می شود.
  • استنشاق روغن های اصلی: ممکن است عملکرد مغز و علائم سرماخوردگی را بهبود بخشد.
  • استفاده از آن روی پوست: برای کاهش درد نوک سینه‌ها ناشی از شیردهی استفاده می‌شود.
  • مصرف کپسول همراه غذا: ممکن است به درمان سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و سوهاضمه کمک کند.

خلاصه: نعنا می‌تواند به راحتی به رژیم غذایی شما اضافه شود، اگرچه بیشتر تحقیقات نشان می‌دهد که مزایای سلامتی نعناع شامل مصرف آن به عنوان کپسول، استفاده از آن بر روی پوست یا استشمام آن از طریق رایحه درمانی است.

سخن آخر

نعنا به بسیاری از غذاها و نوشیدنی‌ها، طعمی خوشمزه و سالم اضافه می‌کند.

اگرچه افزودن آن به بسیاری از غذاها آسان است، اما تحقیقات نشان داده است که فواید سلامتی آن، بیشتر در کپسول، روی پوست و یا از طریق رایحه درمانی استنشاق می‌شود.

مزایای سلامتی نعنا از بهبود عملکرد مغز و علائم گوارشی تا تسکین درد شیردهی، علائم سرماخوردگی و حتی بوی بد دهان است.

واقعاً با افزودن مقداری نعنا به رژیم غذایی خود، اشتباهی نخواهید کرد.

منبع : healthline