فواید بینظیر سیر برای سلامتی
تحقیقات کنونی نشان میدهند که سیر دارای فواید بسیاری برای سلامتی انسان است.
“بهتر است غذا داروی تو باشد و دارو غذای تو”
جملهی معروفی از پزشک یونان باستان بقراط است که اغلب پدر طب غربی نامیده میشود. او سیر را برای درمان انواع شرایط پزشکی تجویز کرد و علم مدرن نیز بسیاری از این اثرات مفید برای سلامتی را تایید کرده است. در این مقاله ۱۱ فایدهی سیر که توسط تحقیقات انسانی پشتیبانی شده است را برای شما آوردهایم.
۱. حاوی ترکیباتی با خواص دارویی قوی
سیر از خانوادهی پیاز است و ارتباط نزدیکی با پیاز، موسیر و تره فرنگی دارد. به هر بخش از سیر یک حبه میگویند. سیر در بسیاری از نقاط جهان رشد میکند و به دلیل بوی تند و طعم لذیذش یکی از مواد غذایی محبوب در آشپزی است. با این حال، در طول تاریخ باستان، استفادهی اصلی از سیر برای سلامتی و خواص دارویی آن بوده است. استفاده از آن توسط بسیاری از تمدنهای بزرگ، از جمله مصریها، بابلیها، یونانیها، رومیها و چینیها به خوبی ثبت شده است.
دانشمندان اکنون میدانند که بیشتر فواید سیر برای سلامتی ناشی از ترکیبات گوگردی است که هنگام خرد کردن، له کردن یا جویدن یک حبه سیر ایجاد میشود. شناخته شدهترین ترکیب سیر آلیسین است. با این حال، آلیسین یک ترکیب ناپایدار است که فقط برای مدت کوتاهی در سیر تازه پس از بریدن یا له شدن آن وجود دارد. ترکیبات دیگری که ممکن است در فواید سیر نقش داشته باشند عبارتند از: دی آلیل دی سولفید و اس آلیل سیستئین.
ترکیبات گوگردی سیر از دستگاه گوارش وارد بدن انسان میشود و سپس در سراسر بدن حرکت میکنند و اثرات بیولوژیکی قوی اعمال میکنند.
۲. مادهی بسیار مغذی با کالری بسیار کم
سیر فوق العاده مغذی است. یک حبه (۳ گرم) سیر خام حاوی:
- منگنز: دو درصد از ارزش روزانه
- ویتامین B6: دو درصد از ارزش روزانه
- ویتامین C: یک درصد از ارزش روزانه
- سلنیوم: یک درصد از ارزش روزانه
- فیبر: ۰.۰۶ گرم
که این مقدار شامل ۴.۵ کالری، ۰.۲ گرم پروتئین و ۱ گرم کربوهیدرات است. سیر همچنین حاوی مقادیر کمی از مواد مغذی مختلف دیگر است.
۳. محافظت در برابر بیماریها از جمله سرماخوردگی
مکملهای سیر برای تقویت عملکرد سیستم ایمنی شناخته شدهاند. یک مطالعهی بزرگ ۱۲ هفتهای نشان داد که مصرف روزانهی مکمل سیر در مقایسه با دارونماها، تعداد سرماخوردگیها را تا ۶۳ درصد کاهش میدهد. میانگین طول مدت علائم سرماخوردگی نیز ۷۰ درصد کاهش یافت. مطالعهی دیگری نشان داد که دوز بالای عصارهی سیر کهنه شده (۲.۵۶ گرم در روز) تعداد روزهای ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا را تا ۶۱ درصد کاهش میدهد. با این حال، یک بررسی به این نتیجه رسید که شواهد کافی نیست و تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. علیرغم فقدان شواهد قوی، اگر اغلب سرما میخورید، افزودن سیر به رژیم غذاییتان ارزش امتحان کردن را دارد.
۴. کاهش فشار خون
بیماریهای قلبی عروقی مانند حملهی قلبی و سکتی مغزی، بیش از هر بیماری دیگری از عوامل مرگ و میر هستند. فشار خون بالا یکی از مهمترین عواملی است که ممکن است منجر به این بیماریها شود.
مطالعات انسانی نشان داده است که مکملهای سیر تاثیر قابل توجهی در کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا دارند. در یک مطالعه، ۶۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی گرم عصارهی سیر کهنه شده، به اندازهی داروی آتنولول در کاهش فشار خون در یک دورهی ۲۴ هفتهای موثر بود.
دوز مکمل باید نسبتاً بالا باشد تا اثرات مطلوب داشته باشد. مقدار مورد نیاز معادل حدود چهار حبه سیر در روز است.
۵. بهبود سطح کلسترول و در نتیجه کاهش خطر بیماریهای قلبی
سیر میتواند کلسترول کلی و LDL (کلسترول بد) را کاهش دهد. به نظر میرسد مکملهای سیر برای کسانی که کلسترول بالایی دارند، کلسترول کلی و LDL را حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش میدهند. با نگاهی خاص به کلسترول LDL (بد) و HDL (خوب)، سیر LDL را کاهش میدهد اما تأثیر قابل اعتمادی بر HDL ندارد. سطوح بالای تری گلیسیرید یکی دیگر از عوامل خطر شناخته شده برای بیماری قلبی است، اما به نظر می رسد سیر هیچ تاثیر قابل توجهی بر سطح تری گلیسیرید ندارد.
۶. حاوی آنتی اکسیدانهایی است برای پیشگیری از بیماری آلزایمر و زوال عقل
آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد باعث میشوند روند پیری سرعت پیدا کند. سیر حاوی آنتی اکسیدانهایی است که از مکانیسمهای محافظتی بدن در برابر آسیب اکسیداتیو حمایت میکند. تحقیقات نشان میدهند که دوزهای بالای مکملهای سیر باعث افزایش آنزیمهای آنتی اکسیدانی در انسان و همچنین کاهش قابل توجه استرس اکسیداتیو در افراد مبتلا به فشار خون بالا میشود. اثرات ترکیبی روی کاهش کلسترول و فشار خون و همچنین خواص آنتی اکسیدانی، خطر ابتلا به بیماریهای رایج مغز مانند بیماری آلزایمر و زوال عقل را کاهش میدهد.
۷. احتمال عمر طولانیتر
اثبات اثرات بالقوهی سیر بر طول عمر اساساً در انسان غیرممکن است. اما با توجه به اثرات مفید بر روی عوامل خطرناک مانند فشار خون، منطقی است که سیر میتواند به شما کمک کند طولانیتر زندگی کنید.
این که سیر میتواند با بیماریهای عفونی مبارزه کند نیز عامل مهمی در طولانیتر شدن عمر است؛ زیرا جز علل شایع مرگ و میر، به ویژه در افراد مسن یا افراد دارای سیستم ایمنی ناکارآمد میباشد.
۸. بهبود عملکرد ورزشی
سیر یکی از اولین مواد “افزایش دهندهی عملکرد” است. به طور سنتی سیر در فرهنگهای باستانی برای کاهش خستگی و بهبود ظرفیت کاری کارگران استفاده میشد.
مهمتر از همه این که در یونان باستان به ورزشکاران المپیک داده میشد. مطالعات بر روی جوندگان نشان داده است که سیر به عملکرد ورزشی کمک میکند، اما مطالعات انسانی بسیار کمی انجام شده است. در یک مطالعهی کوچک، افراد مبتلا به بیماری قلبی که به مدت ۶ هفته روغن سیر مصرف کردند، ۱۲ درصد کاهش در اوج ضربان قلب و ظرفیت ورزشی بهتری داشتند. با این حال، یک مطالعه بر روی ۹ دوچرخه سوار رقابتی هیچ مزیت عملکردی را نشان نداد. مطالعات دیگر نشان میدهد که خستگی ناشی از ورزش با سیر کاهش مییابد.
۹. سم زدایی فلزات سنگین در بدن
در دوزهای بالا، نشان داده شده است که ترکیبات گوگرد موجود در سیر از آسیب اندام ناشی از سمیت فلزات سنگین محافظت میکند. یک مطالعهی ۴ هفتهای روی کارمندان کارخانهی باتری خودرو (که بیش از حد در معرض سرب قرار داشتند) نشان داد که سیر، سطح سرب در خون را ۱۹٪ کاهش میدهد. همچنین بسیاری از علائم بالینی سمیت از جمله سردرد و فشار خون را کاهش داد. سه دوز سیر در روز حتی از داروی D-penicillamine در کاهش علائم عملکرد بهتری داشت.
۱۰. بهبود سلامت استخوانها
تحقیقات بر روی جوندگان نشان داده است که سیر میتواند از دست دادن استخوان را با افزایش استروژن در زنان به حداقل برساند. یک مطالعه در زنان یائسه نشان داد که دوز روزانهی عصارهی سیر خشک (معادل ۲ گرم سیر خام) به طور قابل توجهی نشانگر کمبود استروژن را کاهش میدهد. این نشان میدهد که این مکمل ممکن است اثرات مفیدی بر سلامت استخوان در زنان داشته باشد. غذاهایی مانند سیر و پیاز نیز اثرات مفیدی بر آرتروز دارند.
۱۱. گنجانده شدن راحت در رژیم غذایی و اضافه نکردن طعم خاص به غذا
مورد آخر برای سلامتی مفید نیست اما همچنان مهم است. گنجاندن سیر در رژیم غذایی فعلی بسیار آسان است. سیر را راحتتر به غذاهای خوش طعم، به ویژه سوپها و سسها میتوان اضافه کرد. طعم قوی سیر همچنین میتواند دستور پختهای بیمزه را مزهدار کند.
سیر به اشکال مختلفی وجود دارد؛ از سیر تازه یا سیر خشک تا پودرها و مکملهایی مانند عصارهی سیر و روغن سیر. روش معمول استفاده از سیر این است که چند حبه سیر تازه را با پرس سیر فشار دهید، سپس آن را با روغن زیتون خالص و کمی نمک مخلوط کنید. این ترکیب یک سس سالاد بسیار ساده و مغذی است.
عوارض جانبی سیر
با تمام فوایدی که سیر دارد، به خاطر داشته باشید که سیر عوارضی مانند بوی بد دهان دارد. برخی افراد نیز به آن حساسیت دارند. اگر اختلال خونریزی دارید یا از داروهای رقیق کنندهی خون استفاده میکنید، قبل از افزایش مصرف سیر با پزشک خود مشورت کنید.
کلام آخر
برای هزاران سال اعتقاد بر این بود که سیر دارای خواص دارویی است. اکنون علم شروع به آزمایش و تأیید آن کرده است.
ثبت دیدگاه