مزیت علمی روغن کنجد چیست ؟
مزیت علمی روغن کنجد در ویژگیهای تغذیهای گیاه کنجد است که باعث شده عدهای به روغن آن لقب ملکه دانههای روغنی بدهند.
این گیاه متعلق به خانواده Pedaliaceae، گروهی از گیاهان است که برای دانههای خوراکی خود برداشت میشوند، نام علمی آن Sesamum indicum است.
روغن کنجد از دانههای کنجد خام و فشرده تهیه میشود و مصرف آشپزی، دارویی و آرایشی دارد. این مقاله ۱۰ مزیت علمی روغن کنجد را نام میبرد.
۱. روغن کنجد سرشار از آنتی اکسیدان است
روغن کنجد حاوی سزامول و سزامینول است، دو آنتی اکسیدان که می تواند اثرات مفیدی بر سلامت شما داشته باشند. آنتی اکسیدانها موادی هستند که به کاهش آسیب سلولی ناشی از رادیکالهای آزاد کمک میکنند.
تجمع رادیکالهای آزاد در سلولهای شما ممکن است منجر به التهاب و بیماری شود. یک مطالعه یک ماهه روی موشها نشان داد که مصرف مکملهای روغن کنجد از آسیب سلولهای قلب محافظت میکند. در همان مطالعه، فعالیت آنتی اکسیدانی در موشهایی که روزانه حدود ۲ یا ۵ میلی لیتر روغن کنجد به ازای هر پوند (۵ یا ۱۰ میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم) وزن بدن دریافت می کردند، افزایش یافت.
روغن کنجد ممکن است در صورت استفاده موضعی اثرات مشابهی داشته باشد. یک مطالعه روی موشها نشان داد که ممکن است با مهار ترکیباتی مانند گزانتین اکسیداز و اکسید نیتریک که رادیکالهای آزاد تولید میکنند، آسیب سلولی را کاهش دهد.
۲. روغن کنجد خاصیت ضد التهابی قوی دارد.
التهاب مزمن میتواند مضر باشد و منجر به بیماری شود، به همین دلیل مهم است که آن را تا حد امکان محدود کنید.
طب سنتی تایوانی مدتهاست که از روغن کنجد برای خواص ضد التهابی آن استفاده میکند و از آن برای درمان التهاب مفاصل، دندان درد و خراشیدگی استفاده میکند.
اخیراً، مطالعات آزمایشگاهی نشان دادهاند که روغن کنجد میتواند التهاب را کاهش دهد و یکی از مزایای اصلی آن برای سلامتی باشد. به عنوان مثال، مطالعات است که روغن کنجد نشانگرهای التهابی مانند تولید اکسید نیتریک را کاهش میدهد. با این حال، مطالعات بیشتری در انسان مورد نیاز است.
۳. روغن کنجد برای سلامت قلب مفید است
یک مجموعه تحقیقاتی ثابت نشان میدهد که رژیم غذایی غنی از چربیهای اشباع نشده، برای سلامت قلب مفید است. روغن کنجد حاوی ۸۲ درصد اسیدهای چرب غیراشباع و به ویژه، غنی از اسیدهای چرب امگا ۶ میباشد.
اسیدهای چرب امگا ۶ نوعی چربی غیراشباع چندگانه هستند که برای رژیم غذایی شما ضروری هستند و نقش مهمی در پیشگیری از بیماری قلبی دارند. تحقیقات روی موشها نشان میدهد که روغن کنجد ممکن است به پیشگیری از بیماریهای قلبی و حتی کند کردن پلاکها در شریانها کمک کند. در واقع، زمانی که به جای روغنهای پر از چربیهای اشباع شده، استفاده میشود، ممکن است سطح کلسترول شما را کاهش دهد.
یک مطالعه یک ماهه روی ۴۸ بزرگسال نشان داد افرادی که روزانه ۴ قاشق غذاخوری (۵۹ میلیلیتر) روغن کنجد مصرف میکردند، در مقایسه با افرادی که روغن زیتون مصرف میکردند، کاهش بیشتری در کلسترول LDL (بد) و تری گلیسیرید داشتند.
۴. روغن کنجد به کنترل فشار خون کمک می کند
روغن کنجد ممکن است به تنظیم قند خون سالم کمک کند، که به ویژه برای افراد مبتلا به دیابت مهم است.
یک مطالعه نشان داد که قرار دادن موشهای مبتلا به دیابت در رژیم غذایی حاوی ۶ درصد روغن کنجد به مدت ۴۲ روز، در مقایسه با موشهایی که از این روغن تغذیه نشده بودند، موجب کاهش قابل توجه قند خون شد.
روغن کنجد حتی ممکن است در تنظیم طولانی مدت قند خون نقش داشته باشد. مطالعه ای روی ۴۶ بزرگسال مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داد که مصرف روغن کنجد به مدت ۹۰ روز به طور قابل توجهی قند خون ناشتا و هموگلوبین A1c را در مقایسه با گروه دارونما کاهش میدهد. سطح HbA1c نشانگر کنترل طولانی مدت قند خون است.
۵. روغن کنجد می تواند به درمان آرتروز کمک کند
استئوآرتریت تقریباً ۱۵ درصد از جمعیت را تحت تأثیر قرار می دهد و یکی از علل شایع درد مفاصل است.
چندین مطالعه روی جوندگان، روغن کنجد را با بهبود آرتروز مرتبط دانسته اند. در یک مطالعه ۲۸ روزه، محققان این روغن را با دوزهای روزانه ۰.۵ میلی لیتر به ازای هر پوند (۱ میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم) وزن بدن به موشها دادند. موشها نشانگرهای استرس اکسیداتیو و علائم آرتروز مانند درد مفاصل را کاهش دادند. اگرچه مطالعات حیوانی نشان داده است که روغن کنجد ممکن است آرتروز را تسکین دهد اما تحقیقات در مورد انسان هم مورد نیاز است.
۶. روغن کنجد ممکن است به بهبود زخمها و سوختگیها کمک کند
در حالی که روغن کنجد را میتوان برای مزایای سلامتی مصرف کرد، همچنین ممکن است به صورت موضعی برای زخمها و سوختگیها استفاده شود.
ازن یک گاز طبیعی است که میتوان از آن برای پزشکی استفاده کرد. استفاده بالینی آن به سال ۱۹۱۴ برمی گردد، زمانی که از آن برای درمان عفونتها در طول جنگ جهانی اول استفاده شد. روغنهایی که به آنها ازن اضافه شده است – معروف به روغنهای ازن دار – به صورت موضعی برای درمان بیماریهای پوستی مختلف استفاده میشود.
در یک مطالعه موش، درمان موضعی با روغن کنجد ازن دار با سطوح بالاتر کلاژن در بافت زخم مرتبط بود. کلاژن یک پروتئین ساختاری است که برای بهبود زخم ضروری است. مطالعات دیگر نشان دادهاند که درمان موضعی با روغن کنجد زمان سوختگی و بهبود زخم را در موش کاهش میدهد، اگرچه تحقیقات انسانی در این زمینه وجود ندارد. توانایی این روغن در سرعت بخشیدن به بهبود زخمها و سوختگیها را احتمالاً میتوان به خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن نسبت داد.
۷. روغن کنجد ممکن است محافظی در برابر اشعه ماوراء بنفش باشد
برخی تحقیقات نشان میدهد که روغن کنجد ممکن است از آسیب ناشی از اشعه ماوراء بنفش که میتواند به پوست شما آسیب برساند محافظت کند. این اثر احتمالا تا حد زیادی به دلیل محتوای آنتی اکسیدانی بالای آن است.
در واقع توانایی مقاومت در برابر ۳۰ درصد در برابر اشعه ماوراء بنفش را دارد، در حالی که بسیاری از روغنهای دیگر مانند روغن نارگیل، بادام زمینی و زیتون تنها در برابر ۲۰ درصد مقاومت میکنند. چندین منبع ادعا میکنند که روغن کنجد میتواند یک ضد آفتاب طبیعی خوب باشد و دارای SPF طبیعی است. با این حال، تحقیقات محدودی در مورد اثربخشی آن برای محافظت در برابر اشعههای قوی خورشید وجود دارد، بنابراین بهتر است از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
۸. روغن کنجد ممکن است کیفیت خواب را بهبود بخشد
یک مطالعه نشان داد که چکاندن روغن کنجد روی پیشانی ۲۰ شرکت کننده طی هفت جلسه ۳۰ دقیقهای در یک دوره ۲ هفتهای کیفیت خواب و کیفیت زندگی را بهبود بخشید.
۹. استفاده موضعی از روغن کنجد ممکن است درد را تسکین دهد
برخی مطالعات نشان دادهاند که ماساژ با روغن کنجد ممکن است به کاهش درد بازو و پا کمک کند.
۱۰. روغن کنجد ممکن است سلامت مو را بهبود بخشد
ترکیبات موجود در این روغن ممکن است درخشندگی و استحکام مو را افزایش دهد. یک مطالعه هشت هفتهای نشان داد که مصرف مکملهای حاوی کنجد و ویتامین E روزانه باعث افزایش قدرت و درخشندگی مو میشود.
راههای آسان برای افزودن آن به رژیم غذایی
روغن کنجد طعم لذیذ و آجیلی را به انواع غذاها اضافه میکند. این یک عنصر محبوب در غذاهای آسیایی و خاورمیانه است. انواع مختلفی از این روغن وجود دارد که هر کدام طعم و عطر کمی متفاوت دارند.
کنجد تصفیه نشده به رنگ روشن است، طعمی آجیلی دارد و بهتر است هنگام پخت و پز با حرارت کم تا متوسط استفاده شود.
روغن کنجد تصفیه شده، که بیشتر فرآوری شده است، طعمی خنثی دارد و برای سرخ کردن عمیق بهترین است.
روغن کنجد برشته دارای رنگ قهوه ای تیره و طعمی لطیف است که برای سسها مناسب است.
منبع : healthline
ثبت دیدگاه